Telefon

+386 (0)31 799 321

E-pošta

hisa.masaz.tome@gmail.com

Odpiralni čas

Pon. - pet.: 8 - 20h, sob. po dogovoru

Novo jutro, nov teden, novo življenje – vse je lahko popolno, če se prične z dotikom, ki prija telesu in sprošča um.

Klasična masaža, ki jo v nekaterih delih sveta imenujejo tudi švedska masaža, se pripisuje dvema začetnikoma. Prvi je Šved Per Henrik Ling, ki je bil pionir na področju telesne vzgoje in razvoja gimnastike, drugi pa Nizozemec Johann Georg Metzger, ki je dejansko poimenoval osnovne dotike in gibe klasične masaže ter jo povzdignil na raven terapije.

Klasična masaža uporablja tehnike, ki variirajo od nežnih do intenzivnih, pri tem pa se uporablja kombinacija petih “prijemov“: effleurage (drsenje), petrissage (gnetenje), tapotement (ritmično udarjanje), trenje (v smeri vlaken ali preko njih) ter vibriranje oziroma tresenje. Danes je ena najbolj razširjenih vrst masaže, z njo pa lahko dosežemo tako poživitev kot sprostitev.

Klasično masažo pogosto priporočajo zdravniki in spada tudi med redne terapije pri najrazličnejših kroničnih boleznih, pri okrevanju po poškodbah ter fizioterapiji po operativnih posegih, saj zmanjša pojav vnetnih citokinov v mišičnih celicah in spodbuja biogenezo mitohondrijev, ki so enote za proizvodnjo energije v celicah. Z njo zmanjšujemo bolečino brez uporabe protivnetnih zdravil in analgetikov. Znano je namreč, da klasična masaža z dotikom spodbuja sproščanje endorfina – hormona, ki nastaja v možganih in je naravno sredstvo proti bolečinam, deluje pa podobno kot morfij. Če se redno ukvarjate s telesno vadbo, potem njegov učinek gotovo poznate: endorfin je razlog za tisti prijeten občutek, s katerim nas napolnita šport oziroma gibanje, in zaradi katerega nekateri govorijo tudi o zasvojenosti s športom – v pozitivnem smislu, seveda.

S pomočjo klasične masaže dosegamo na terapevtskem področju odlične rezultate:

  • izboljšamo krvni in limfni obrok,
  • sprostimo mišične in obmišične strukture,
  • odpravimo krče v mišicah,
  • zmanjšamo napetost celotnega telesa,
  • povečamo telesno vzdržljivost,
  • odpravljamo bolečine,
  • zmanjšujemo togost v sklepih,
  • pozitivno vplivamo na osteoartritis,
  • izboljšamo razpoloženje …

Klasična masaža skrbi, da telo preide v normalno delovanje in ga začutimo kot celoto, saj poveča samozavednje na fizičnem in psihičnem nivoju. Nauči nas, da je med njima vedno vzajemen odnos – kar vpliva na enega, vpliva tudi na drugega. Če vam masaža prija, je to torej utemeljen razlog, da si jo privoščite.