Telefon

+386 (0)31 799 321

E-pošta

hisa.masaz.tome@gmail.com

Odpiralni čas

Pon. - pet.: 8 - 20h, sob. po dogovoru

Hodi bos. Prisluhni vetru. Potopi se v ples listja. Zazri se v zvezde. Odkleni svoj potencial. Poišči svojo pot.

Vsi starši želimo svojim otrokom najboljši razvoj in najbolj srečno otroštvo, med katerim bodo dozoreli v izjemne ljudi. Ko bodo postali samostojni, bomo tako vedeli, da smo jim ponudili tisto najboljše, kar je bilo v naši moči. Vzgoja pa ni vedno le v zgledu, usmerjanju in razumevanju tistega, s čemer se otroci srečujejo v vsakdanjem življenju. Najpomembnejša stvar pri komunikaciji z njimi je ta, da slišimo tudi tisto, kar ni povedano z besedami.

Masaža za otroke, ki je primerna od dopolnjenega dvanajstega meseca – torej od prve svečke na torti, je nadaljevanje in nadgradnja masaže za dojenčke. Malčka namreč masiramo nekoliko drugače, saj spremembi v rasti in razvoju sledijo tudi spremembe v masažnih prijemih. Posvečamo se trebuščku, hrbtu, rokam, nogam in stopalom ter glavi. S pomočjo masaže za otroke starši ohranjajo povezanost in telesni stik s svojim otrokom, ki ga je z odraščanjem žal iz leta v leto manj.

Tudi masaža za otroke ima obilo pozitivnih učinkov. Poleg tistih, ki se nadaljujejo iz masaže za dojenčke, lahko dodamo še:

  • blaženje težav pri pogostih za otroke značilnih boleznih, na primer vnetje srednjega ušesa,
  • pomoč pri težavah z nočnim močenjem postelje,
  • spodbujanje sočutja pri otroku,
  • pomiritev ob dnevnih stresnih situacijah, na primer zaradi odhoda v vrtec, učenja za test,
  • umiritev otrok z motnjami pozornosti (“hiperaktivnostjo”),
  • preprečevanje težav v fizičnem razvoju v obdobjih hitre rasti (na primer skolioze),
  • izboljšanje samozaupanja otroka v družbi – tako med vrstniki v vrtcu in šoli kot med odraslimi,
  • odpravljanje treme …

Masaža za otroke se kot terapija pogosto priporoča tudi pri otrocih z motnjami v razvoju, na primer pri avtistih ali otrocih s cerebralno paralizo. Takrat je pomembno, da se starši naučijo pravilnih in primernih masažnih tehnik, saj lahko z njimi dopolnjujejo terapije in tako bistveno pripomorejo k otrokovem razvoju.

Masiran otrok ve, kakšen je zdrav, ljubeč dotik, in kako ga občutiti. Masaža za otroke je tako lahko preventiva pred neželenimi težavami in pomoč pri njih, prav tako pa je tudi del učenja o izražanju ljubezni in naklonjenosti. Je podlaga za prijetne in zdrave medosebne odnose, ki jih bodo otroci tvorili tudi z drugimi. Sliši se kot fraza, a dejansko bodo kmalu odrasli in šli na svojo pot, na kateri jim bomo starši seveda želeli vse najboljše.