Telefon

+386 (0)31 799 321

E-pošta

hisa.masaz.tome@gmail.com

Odpiralni čas

Pon. - pet.: 8 - 20h, sob. po dogovoru

Refleksologija stopal ni metoda, ki vas ozdravi. Je metoda, ki v vašem telesu vzpodbudi sposobnost, da se ozdravi samo.

Refleksologija stopal je starodavna umetnost, ki izhaja iz Kitajske in Egipta, ki smo jo ponovno odkrili pred približno stotimi leti. Leta 1913 je Dr. William Fitzgerald, otorinolaringolog, ugotovil, da pritisk na določena mesta telesa pomaga zmanjšati dovzetnost za bolečino in pripomore k splošnemu okrevanju pacientov. Svoje ugotovitve je predstavil v knjigi, ki je govorila o “conski terapiji“, dokazoval pa jih je z zanimivimi testi – na primer z zmanjšanjem bolečin pri zobozdravstvenih posegih z namestitvijo preprostih ščipalk za perilo na prste pacientov.

Leta 1930 je fizioterapevtka Eunice Ingham predstavila “zemljevid stopal“, s katerim je različna področja stopal opisala kot odgovarjajoča posameznim telesnim organom. Poudarila je, da je telo dobro povezan sistem, kjer se živčevje, žleze in organi povezujejo s točkami v stopalih, torej lahko s pritiskom nanje stimuliramo samozdravljenje telesa in odpravimo nepravilnosti ter bolečine.

Danes se refleksna oziroma “conska” terapija uporablja v terapevtske namene, pritisk pa se izvaja na stopala, dlani ali ušesa. Metoda je brez stranskih učinkov in prijetna, zato je primerna za vse – tudi nosečnice, doječe matere, starostnike in otroke.

Refleksologija temelji na ugotovitvi, da se na stopalih zrcalijo področja, povezana s posameznimi telesnimi organi, saj so prav v njih zbrani senzorji vseh živcev notranjih organov. S pritiskom na ta področja lahko tako pozitivno vplivamo na celotno telo, saj odpravimo blokade in spodbudimo delovanje posameznih organov. Pri tem se ne uporablja nobenih pripomočkov in metoda je povsem neinvazivna. Tehnike refleksologije stopal so ročne, uporablja se prste, predvsem palec, vsak gib oziroma pritisk pa je počasen in nadzorovan. Izkušen refleksoterapevt stopal ne opazuje z očmi, temveč jih zaznava skozi dotik. V njih začuti posamezna področja in kristalčke, ki jih je z manipulacijo potrebno raztopiti. Z večkratno terapijo poskrbi za počutje in izboljšanje zdravja, pomaga telesu, da se iz njega lažje odplaknejo nakopičeni toksini, ter odpre blokade, ki so zapirale energetske kanale in ovirale zdrav pretok.

Refleksologija stopal je priljubljena pri ljudeh različnih starosti, različnih življenjskih stilov in različnih poklicev, ki želijo izboljšati svoje zdravstveno stanje in počutje, se sprostiti ter odpraviti stres, ter najti v svojem življenju fizično, čustveno in duševno ravnovesje.

Refleksologija stopal se uporablja za:

  • sproščanje napetosti v telesu,
  • izboljšanje prekrvavitve organov in telesa v celoti (tudi odpravljanje občutka vedno mrzlih nog),
  • lajšanje bolečin pri glavobolih in migrenah,
  • lajšanje bolečin pri menstrualnih težavah,
  • odpravljanje bolečin pri tako imenovanem teniškem komolcu,
  • odpravljanje bolečin in težav s stopali in nogami,
  • odpravljanje bolečin v ledveno-križnem predelu oziroma hrbtenici.

Kakšen občutek vzbuja refleksologija stopal?
Refleksologija stopal je vir ugodja in po njej smo prijetno sproščeni ter pomirjeni. Odzivi na refleksologijo so po intenzivnosti različni od človeka do človeka in učinek je lahko tudi zelo izrazit. A brez skrbi – to je zgolj znak, da je refleksologija poskrbela za harmonizacijo.